fbpx

Апаратите на Huawei губят позициите си в Европа

Телефоните Huawei от години се ползват с доверието на потребителите в Европа, но след разрива в отношенията им с американското правителство популярността им на европейския пазар. Китайският технологичен гигант се изправя пред невиждани досега загуби, след като включването му в „черния списък“ на САЩ затрудни значително сътрудничеството на Huawei с американски компании. Основателят на китайския производител заяви, че от средата на миналия месец досега продажбите на смартфони на международния пазар са претърпели спад с цели 40%.

Сътресенията в търговските отношения между САЩ и Китай могат да доведат до това смартфоните, произведени от Huawei, да нямат достъп до приложеният на Google, като в това число влизат Gmail и YouTube. Повечето европейци обаче това са едни от най-използваните приложения, без които смартфонът е непълноценен.

Според анализатори забраната за използването на Google услугите ще бъде катастрофална за развитието на Huawei на европейския пазар.

Защо европейският пазар е толкова важен?

Производството на Huawei беше подложено на целенасочена атака от страна на САЩ. Американските власти твърдят, че устройствата на китайския производител представляват опасност за националната сигурност на държавите, в които се използват. Въпреки обвиненията през 2018г. Huawei бележи 30% ръст в продажбите си и измества Самсунг като лидер в търговията със смартфони в световен мащаб.

Пазарният дял в Европа има огромно значение за този успех. Миналата година Huawei продава около 26,3млн. апарата в Западна Европа, което с 60% повече в сравнение с 2017г. Представителите на компанията споделят, че потребителите в Европа купуват продуктите, които спадат към по-висок клас, и по този начин им позволяват да запишат най-големите печалби.

Huawei промотира най-новите си апарати, като работи съвместно със знаменитости, които акцентират най-вече върху впечатляващите камери на устройствата им. Въпреки това слуховете относно прекратяването на отношенията между китайския производител и Google оказват сериозно влияние върху печалбите на Huawei.

Как ще се отрази това на бъдещото развитие на компанията и дали печалбите ще се пренасочат към основния им конкурент Samsung или на пазара ще се появи нов лидер, тепърва предстои да разберем.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Добави коментар