fbpx

12 факта за световния лидер в онлайн пазаруването – Amazon

Amazon е една от най-известните онлайн платформи в цял свят. Почти всеки човек, който използва интернет, е влизал в онлайн магазина. Компанията стартира през 1994 г. и до ден днешен е превърнала собственика си в най-богатия човек на планетата.

Амазон е едно от най-известните открития в интернет, но историята на компанията не е толкова разпространена.

Това са 12 факта за Amazon и нейния основател Джеф Безос.

1. Първоначално Безос има идея сайтът да се казва Кадабра (от Абракадабра), което според адвоката му не е добра идея, защото звучи като Cadaver (от англ. Труп). Следващата идея за име е Relentless, но финално остава името Амазон – като реката.

2. Amazon стартира като онлайн книжарница и първите поръчки на сайта са книги. Неслучайно към днешна дата Amazon притежа и Goodreads.

3. Джеф Безон е изключително работлив и затова счита, че и служители му трябва да са такива. Първите години след откриването на компанията той е смятал, че е нормално служителите да работят по 60 часа на седмица, което е по 12 часа на ден.

4. Първоначално сайтът не е имал никакви заявки, но при първия бум на онлайн пазаруване се оказало, че няма достатъчно служители. Наложило се е служителите на Амазон да накарат приятелите и познатите си да работят в складовете.

5. Обратно на всички лидерски виждания, Безон не смята, че комуникацията е най-важното в работната среда. За него щом колегите комуникарат, това означава, че не могат да се разберат добре в самата работа. Точно затова създава метода 2 пици. Според него всеки екип трябва да бъде от толкова хора, за колкото стигат 2 пици.

6. Безон е на 30 г., когато създава онлайн магазина. Още от самото начало той е изключително припрян и не се съобразява с тона, който държи на служителите си. След време осъзнава, че непрестанното крещене може да пречи на работата и решава да наеме човек, който да му помага да бъде по-спокоен.

7. Във връзка с горния факт – Безос е позволявал и на своите служители да крещят. Правилото е било такова, че всеки може да се извика силно, ако сключи важна сделка.

8. Собственикът на Amazon никога не е крил, че обича икономиите. Това е било от самото начало, когато компанията единствено е инвестирала без никава печалба. Първите бюра в офиса са били направени от евтини врати, за да се спестят пари. Това е традиция и до ден днес, което напомня от къде са тръгнали всички.

9. Въпреки, че компанията печели милиарди годишно, Безос все още обича да спестява ненужните разходи. Това е причина вендинг машините в компанията да нямат лампа, която да свети.

10. Може би най-интересният факт за нас е това, че първата поръчка към Amazon е направена от България. Поръчани са книги, като плащането се е осъществило по пощата – клиентът е изпратил сгънати 200 долара в касетка. Имало е и бележка, която гласяла, че парите са скрити от митничарите. Бележката е била на английски, а митничарите не са говорили английски език.

11. Логото на Амазон съдържа наименованието и стрелка във формата на усмивка. Малко хора могат да забележат, че стрелката започва от буквата А и стига до буквата Z. Символично означава, че в Амазон хората могат да намерят всичко от А до Я (A-Z).

12. Амазон е една от водещите компании в цял свят. Безос осигурява работни места на 700 000 служители (към 2018 г.) и въпреки това използва услугите на 100 000 робота, които работят в складовете.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Добави коментар