fbpx

Google забранява на Huawei да използва Android

Търговската война между САЩ и Китай придобива все по-застрашителни размери. Компанията Google обяви, че ще прекратява сътрудничеството си с Huawei поради факта, че американското правителство включи китайския производител в „черния списък“, наречен Entity List. В резултат на това Huawei може да изгуби възможността да използва мобилната операционна система Android и Google услугите за своите смартфони. Това съобщи информационна агенция Ройтерс, като се позова на собствен източник, запознат със ситуацията.

Ако наистина изострената ситуация се развие в подобна посока, то Huawei ще трябва да се откаже от използването на апаратни и програмни продукти на Google с изключение на тези, които притежават лиценз на софтуер с отворен изходен код. С други думи, Huawei ще загуби достъпа си до актуализации на операционната система Android. Освен това бъдещите смартфони извън Китай няма да могат да използват популярните приложения и услуги на Google, включително магазина Play Store и електронната поща Gmail.

По думите на медиите, въпросът, дали Huawei ще има възможността да използва отделните услуги на Google все още се обсъжда от ръководството на компанията. Представителите на Huawei също изучават влиянието, което ще окажат действията на Министерството на търговията в САЩ. Това заяви в петък представител на китайската компания. Трябва да отбележим, че Huawei на този етап отказва да дава подробни коментари по повод изострената ситуация. Представителите на търговското министерство на САЩ също не са дали официално изявление по случая.

Важно е да бъде казано, че Huawei ще може да използва версиите на операционната система Android, които са достъпни като софтуер с отворен изходен код. В този случай самата система е напълно достъпна за тези, които желаят да я използват. Въпреки това Google ще спре да осигурява техническа поддръжка за устройствата Huawei и да осъществява съвместна разработка с компанията. Най-важно за потребителите обаче е, че Google може да забрани на Huawei да използва услугите им. А без Google услугите смартфоните на Android са меко казано непълноценни.

Припомняме, че миналия четвъртък администрацията на Тръмп официално внесе Huawei в „черния списък“, известен като Entity List, като по този начин наложи незабавни ограничения, заради които китайския технологичен гигант ще има значителни трудности в сътрудничеството си с американски компании.

Автор: Андрей Созинов

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Добави коментар