fbpx

Учени разработиха микрочип, който да следи как функционира тялото ни

Снимка: Istock

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк разработиха миниатюрен инжекционен чип, който да следи как функционира тялото ни. Той може да трансформира електрическите устройства, които се имплантират в човешкия организъм, за да го поддържат жив. Обемът на чипа е 0,1 mm³, като той може да бъде видян само под микроскоп.

Подобни устройства могат да се използват за наблюдение на човешките функции като дишане, нивата на глюкозата, температурата и кръвното налягане. Изследователите като тези от Колумбийския университет все повече задълбочават производството на такъв тип съоръжения.

Ръководителят на изследването и професор по биомедицинско инженерство Кер Шепард бе категоричен, че изследователите са много заинтересовани от имплантируеми устройства, които наричат „чипова система“ (CaS).

Основната цел на екипа е била да разработи устройство, което да бъде фукнционално в по-малък размер и да може да бъде прилагано с помощта на подкожна игла, за да се избегне операция. Изследователите планират и бъдещи подобрения на имплантируемата чипова система.

Имплантируемите устройства са  доказали своя принос при лечение на заболявания, наблюдавайки човешкото състояние дългосрочно и подобрявайки функцията на органите и частите на човешкия организъм.

Comments

chat
Добави коментар